Choď na obsah Choď na menu
 


 Obrázok

Košoá

Košoá je staré francúzske plemeno pochádzajúce       z provincie Caux v Normandii. Vyšľachtené bolo v 17 storoči z plemien hrvolia-kov, domácich farebných holubov a neskôr boli zošľachtené úžitkovými plemenami Mondén             a Karnó. Tieto holuby        sú dosť veľké s dlhšími krídlami a chvostom, temperamentné a veľmi plodné. Pri niektorých jedincov sa objavuje slabá fúklosť, čo súvisí s ich pôvodom. Na Slovensku sa Košoá rozšírili vďaka chovateľom anglických hrvoliakov, ktorí ich začali využívať ako krmičov. Postupne sa objavujú aj na výstavách a pre množstvo farebných rázov  a nádherné kresby si získavajú stále väčší okruh chovateľov. Prvým známym chovateľom na Slovensku bol priateľ Boris Bocko, ktorý ich doniesol z Poľska, neskôr aj holuby francúzskeho pôvodu z Česka a Nemecka. V súčasnosti je na Slovensku viacero chovateľov s väčším počtom chovných párov (bežne aj 20 až 30 párov). Najviac je ich na východnomSlovensku. Tieto holuby majú miernejšie povahy, ako im podobné plemená.  Pravdepodobne túto  vlastnosť získali od hrvoliakov západného typu. Túto jar sa mi zdá, že viaceré mladé holuby sú trocha divoké. Uvidím, či sa v sezóne "plnej práce" sa  ukľudnia. 

     V Európe je viacero špecializovaných klubov tohto plemena.  V krajine pôvodu, vo Franzúzsku, klub združuje okolo 300 chovateľov.  Kluby sú aj   v Belgicku a Nemecku. Kluby Košoá organizujú európske výstavy, zúčastňujú sa na nich aj chovatelia napríklad z Holandska, Talianska a Švajčiarska. Chovajú sa v troch základných skupinách - šupinaté, pásavé a jednofarebné. Jednofarebné holuby musia mať na krku biely polmesiac, pri ostatných môže byť, ale nemusí. Práve  tieto holuby             s polmesiacmi sú u nás veľmi žiadané.

    Na Slovensku nie je založený špecializovaný klub Košoá.Neskôr         sa pokúsim na týchto stránkach umiestniť aj vzorník plemena a snímky      z chovov a výstav.        Obrázok

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Dotaz

Jaromír Kupčák ,10. 3. 2012 17:21

CHová někdo holuby Košoa blízko čeladné v beskydech a nabídne prodej 1.páru ?

janlombard1@yahoo.com

Jan Lombard,28. 11. 2010 12:46

I am a pigeon breeder and collector of pigeon rings. I want to make contact with breeders in other countries.

regards
Jan

kosoa

jozef - roznava,14. 12. 2009 15:20

pekne kosoa boli na burze v monore v madarsku.
a mali aj pekne polmesiace..